Chleb kupujemy każdego dnia

Dobry chleb

Nie od dziś wiadomo, że dobry jakościowo chleb z coraz wielką trudnością jest dostępny na półkach sklepowych.  Bardzo istotny wpływ ma to, skąd zaopatrujemy się w nasze pieczywo. Oczywiście najlepszym wyborem zakupu sklepu będzie mała lokalna piekarnia niż supermarkety czy sieciowe piekarnie, w których bardzo często stosuje się wszelkich polepszaczy, aby chleb był duży i szybko rósł, wtedy też może go upiec każda osoba, która nie posiada odpowiednich kwalifikacji. Wiadomo produkcja na dużą skalę wiąże się z dużo mniejszymi kosztami, dzięki zastosowaniu polepszaczy, emulgatorów i spulchniaczy chleb będzie większy i bardziej pulchny, ale czy warto spożywać taki chleb? Dla nas najważniejsze jest aby było zdrowo i smacznie! Nasz chleb jest pieczony tradycyjnymi metodami bez polepszaczy, a ich skład to: woda, zakwas/drożdże, mąką, sól.  Nic więcej, tylko podstawowy skład!

Cena w piekarni vs market

Dietetycy nie zachęcają kupować najtańszego chleba, ponieważ wtedy wiadomo, że zawierają one dodatki, które prawdziwy chleb nie powinien mieć. Cena prawdziwego chleba kształtuje się między 4 a 8 zł, w zależności od regionu, ale mamy większą pewność, że chleb jest zdrowy (jednak mimo wszystko zawsze sprawdzaj skład na etykiecie). Zdarza się, że w marketach czy w sieciowych piekarniach nie ma etykiety, ponieważ wypiekają chleb na miejscu, wtedy masz prawo, aby sprzedawca udostępnił Ci skład. Poproś o to. Najczęściej właśnie te chleby mają niewłaściwy skład.

Oto dodatki, które są często dodawane do pieczywa i których należy unikać:

  • karmel to zakazany barwnik
  • tłuszcz, który wpływa na zwiększenie wielkości i trwałości chleba
  • dioctan sodu (E262), to konserwant który przedłuża świeżość chleba
  • stabilizatory, to substancje, które przeciwdziałają głównie czerstwieniu pieczywa
  • syrop glukozowy
  • guma guar (E412), stosowana jako stabilizator i emulgator, może spowodować problemy żołądkowe

Zatem jeśli zależy Ci na zdrowiu, zwróć uwagę na to gdzie kupujesz chleb i jakie on ma składniki. Jeśli szukasz piekarni w Rybniku z dobrym pieczywem zapraszamy do naszych trzech punktów, które mieszczą się przy ulicy Chabrowej, Orzepowickiej oraz Reymonta.

Dziękujemy za zaufanie,
Cukiernia u Janusza – uśmiechnij się 🙂