Tradycyjny kołocz śląski w Cukierni u Janusza

Kołocz Śląski - Rybnik
W Cukierni u Janusza kupisz tradycyjny kołocz śląski, który pieczemy według oryginalnej śląskiej receptury od 1990 roku. Czym jest kołocz śląski? To pyszne ciasto drożdżowe z serem lub makiem, lub jabłkiem znane w innych częściach kraju jako kołacz tradycyjny, kołacz śląski, placek, jest dumą naszego regionu. Ma wspaniały maślany smak i najlepszą kruszonkę w Polsce. W naszej cukierni przygotowujemy go na podstawie tradycyjnego przepisu z użyciem wyłącznie wysokiej jakości surowców. Wypiekany przez nas kołocz śląski jest produktem regionalnym odznaczonym certyfikatem unijnym „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.
Kołocz śląski – regionalny przysmak Górnego Śląska doceniony w UE

Oferta - kołocz śląski
Kołocz z serem
Twaróg półtłusty z rodzynkami, skórką pomarańczową w kompozycji z delikatnym ciastem drożdżowym oraz posypką (kruszonką), całość pokrywa cukier puder. Tradycyjny Śląski kołocz produkowany od 1990 r. Bez dodatku konserwantów oraz polepszaczy. W innych regionach Polski zwany również plackiem z nadzieniem. Dla nas kołocz to tradycja i podstawa cukiernicza z której się wywodzimy.Kołocz z makiem
Mak niebieski bez dodatku substancji smakowo-zapachowych w kompozycji z delikatnym ciastem drożdżowym oraz posypką (kruszonką), całość pokrywa cukier puder. Tradycyjny Śląski kołocz produkowany od 1990r. Bez dodatku konserwantów oraz polepszaczy. W innych regionach Polski zwany również plackiem z nadzieniem. Dla nas kołocz to tradycja i podstawa cukiernicza z której się wywodzimy.Kołocz z jabłkami
Masa jabłkowa z dodatkiem cynamonu w kompozycji z delikatnym ciastem drożdżowym oraz posypką (kruszonką), całość pokrywa cukier puder. Tradycyjny Śląski kołocz produkowany od 1990r. Bez dodatku konserwantów oraz polepszaczy. W innych regionach Polski zwany również plackiem z nadzieniem. Dla nas kołocz to tradycja i podstawa cukiernicza z której się wywodzimy.Kołocz mieszany ser-mak
Masa twarogowa z rodzynkami i skórką pomarańczową, przekładana masą makową bez dodatku substancji smakowo-zapachowych w kompozycji z delikatnym ciastem drożdżowym oraz posypką (kruszonką), całość pokrywa cukier puder. Tradycyjny kołocz produkowany od 1990r. Bez dodatku konserwantów oraz polepszaczy. W innych regionach Polski zwany również plackiem z nadzieniem. Dla nas kołocz to tradycja i podstawa cukiernicza z której się wywodzimy.
Kołocz z rabarbarem
Kołocz sezonowy z nutą cynamonu w kompozycji z delikatnym ciastem drożdżowym oraz posypką (kruszonką), całość pokrywa cukier puder.Jak smakuje kołocz śląski?
Turyści odwiedzający Górny Śląsk coraz częściej pytają o słynny kołocz śląski, ponieważ jego smak znany jest głównie w naszym regionie, gdzie wypiekany jest w wielu domach od pokoleń. Choć każda rodzina ma swój wypróbowany przepis na kołocz, zwykle nie różni się on znacznie od ogólnej receptury obowiązującej na Śląsku. Jest to wypiek składający się z dwóch drożdżowych placków przełożonych nadzieniem i ozdobiony z wierzchu posypką przypominającą kruszonkę (robi się ją z masła, mąki, cukru zwykłego i waniliowego). Choć tradycyjny kołocz może być bez nadzienia, najpopularniejsze są jednak jego wersje przełożone pyszną masą. Regionalne przepisy przewidują jej następujące rodzaje:
- serową,
- makową,
- jabłkową.
W Cukierni u Janusza oprócz klasycznych wariantów dodatkowo proponujemy kołocze z budyniem, masą serowo-makową oraz owocami sezonowymi, rabarbar, śliwka, truskawka.