Kołocz śląski

ciasta-drozdzowe-01_kolocz-z-serem

Tradycyjny kołocz śląski w Cukierni u Janusza


W Cukierni u Janusza kupisz tradycyjny kołocz śląski, który pieczemy według oryginalnej śląskiej receptury od 1990 roku. To pyszne ciasto drożdżowe z serem lub makiem, lub jabłkiem znane w innych częściach kraju jako kołacz, placek, jest dumą naszego regionu. Ma wspaniały maślany smak i najlepszą kruszonkę w Polsce. W naszej cukierni przygotowujemy go na podstawie tradycyjnego przepisu z użyciem wyłącznie wysokiej jakości surowców. Wypiekany przez nas kołocz śląski jest produktem regionalnym odznaczonym certyfikatem unijnym „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Kołocz śląski – regionalny przysmak Górnego Śląska doceniony w UE

Ciasta drożdżowe są popularne w całej Polsce, jednak tylko w rejonie Górnego Śląska można skosztować kołocza, którego tradycja wypiekania sięga XVIII wieku. Jego nazwa pochodzi z gwary śląskiej i nawiązuje do dawnego kształtu ciasta przypominającego koło. Dopiero w XIX wieku placki przybrały formę prostokątną, co było związane z rozpowszechnieniem się piekarników i stosowanych w nich form na ciasto. W języku polskim wypiek nosi nazwę kołacz, jednak gwarowe określenie zyskuje na popularności, ponieważ w 2011 roku właśnie ono zostało wpisane na listę produktów regionalnych uznanych przez Unię Europejską.

kolacz_2

Jak smakuje kołocz śląski?

Turyści odwiedzający Górny Śląsk coraz częściej pytają o słynny kołacz śląski, ponieważ jego smak znany jest głównie w naszym regionie, gdzie wypiekany jest w wielu domach od pokoleń. Choć każda rodzina ma swój wypróbowany przepis na kołocz, zwykle nie różni się on znacznie od ogólnej receptury obowiązującej na Śląsku. Jest to wypiek składający się z dwóch drożdżowych placków przełożonych nadzieniem i ozdobiony z wierzchu posypką przypominającą kruszonkę (robi się ją z masła, mąki, cukru zwykłego i waniliowego). Choć tradycyjny kołacz może być bez nadzienia, najpopularniejsze są jednak jego wersje przełożone pyszną masą. Regionalne przepisy przewidują jej następujące rodzaje:

  • serową,
  • makową,
  • jabłkową.

W Cukierni u Janusza oprócz klasycznych wariantów dodatkowo proponujemy kołocze śląskie z masą serowo-makową oraz owocami sezonowymi, rabarbar, śliwka, truskawka.

Kołocz weselny – tradycyjne „chodzenie z kołoczem”

W dawnych czasach słodkości gościły na polskich stołach jedynie podczas świąt i ważnych uroczystości. Podobnie było ze śląskim wypiekiem, który przygotowywany był np. na wesela. Do dzisiaj w wielu rodzinach kultywowana jest tradycja przed weselna „chodzenia z kołoczem weselnym”. Zgodnie z nią para młoda powinna przed ślubem upiec ciasto i jego kawałki roznieść sąsiadom, gościom weselnym i znajomym, by w ten sposób poinformować ich o swoim ślubie. Bardzo ważne jest, by do paczuszki z kawałkiem wypieku włożyć gałązkę mirtu będącego symbolem niewinności i płodności. Niektórzy dołączają również wierszyk, dedykację lub po prostu zaproszenie na ślub. Kiedyś największe kawałki kołocza weselnego otrzymywali goście weselni, a te najmniejsze przypadały sąsiadom i innym niezaproszonym na uroczystość osobom. Dzisiaj do tych elementów tradycji nie przywiązuje się już takiej wagi, a kołacz śląski coraz częściej trafia po prostu na stół weselny.

Przepis na kołacz po śląsku – w czym tkwi jego sekret?

Na pierwszy rzut oka receptura na śląski kołocz jest bardzo podobna do przepisów na ciasta drożdżowe wypiekane w innych częściach Polski. Ciasto przygotowuje się bowiem ze składników dość typowych dla tego gatunku placków — są nimi jajka, mąka, masło, sól, cukier, drożdże i mleko. Tajemnica wyjątkowego smaku kołacza tkwi podobno w maślanej posypce, która nigdzie indziej nie ma takiego aromatu. Atutem ciasta jest również nadzienie przyrządzane z określonych składników. W Cukierni u Janusza masy wypełniające drożdżowe placki są przygotowywane według tradycyjnych receptur:

- kołocz z serem – zawiera nadzienie z twarogu i rodzynek,

- kołocz z makiem – jest wypełniony masą z mielonego niebieskiego maku, migdałów i orzechów włoskich

- kołocz z jabłkami – przełożony jest delikatną masą z polskich jabłek z dodatkiem cynamonu.

W ofercie mamy także kołacz serowo-makowy, z rabarbarem oraz małe kołaczyki z rozmaitym nadzieniem, które są naszym śląskim odpowiednikiem drożdżówek.

Skosztuj najlepszego kołocza w Rybniku!

Odznaczony certyfikatem jakości produktu regionalnego kołocz śląski w Cukierni u Janusza jest podobno najsmaczniejszy w całym Rybniku. Nasi Klienci doceniają go przede wszystkim za wyjątkowy smak, za który odpowiada tradycyjna receptura opracowana przez założyciela cukierni, Janusza Cieciora. Wykorzystujemy ją do dzisiaj od 1990 roku, ponieważ jak dotąd żadna inna nie okazała się lepsza. Jedną z jej tajemnic jest wykorzystywanie do pieczenia wyłącznie najlepszych składników bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku, czy konserwantów. Właśnie dlatego nasze wypieki mają tak naturalny smak i aromat, przypominając smakołyki znane z dzieciństwa.

Serdecznie zapraszamy do naszych cukierni w Rybniku, gdzie codziennie czekają na Państwa pachnące i świeże kołacze śląskie z rozmaitymi nadzieniami. Można również u nas zamówić kołocz weselny w dekoracyjnym opakowaniu z tradycyjnym mirtem i bilecikiem. Oprócz tego w naszej ofertcie znajdą Państwo również torty i inne ciasta deserowe i drożdzowe.