Pieczywo wysokiej jakości - Rybnik
Bułki zwykłe, bułki grahamki, bułki z ziarnem
Naturalne pieczywo wysokiej jakości z wyselekcjonowanych mąk. Bułki grahamki oraz bułki razowe z ziarnem (sezam, siemię, słonecznik), produkowane na naturalnym zakwasie z dodatkiem drożdży.Bułki maślane
Naturalna drożdżowa bułka maślana, charakteryzuje się wysoką jakością i bardzo delikatną strukturą.
Zdrowe chleby foremkowe
Chleb razowy z dynią i słonecznikiem to pieczywo razowe prowadzone na zakwasie z małym dodatkiem drożdży.
Chleb pszenno-żytni
Produkowany na wysokich jakości mąk i zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży, bez dodatku konserwantów oraz polepszaczy.
Wysokiej jakości pieczywo o tradycyjnym smaku z Rybnika
Zdrowe pieczywo z naturalnych surowców
Wyrabiane przemysłowo chleby i bułki, jakie można spotkać w sklepach wielkopowierzchniowych, rozczarowują smakiem i wyglądem. Wszystko dlatego, że są produkowane z niskiej jakości mąki oraz z dodatkiem wielu sztucznych substancji ułatwiających ich wyrób na masową skalę i poprawiających okres przydatności do spożycia.W naszej piekarni stawiamy na najwyższą jakość i naturalność surowców, aby dostarczać Klientom prawdziwe i zdrowe pieczywo, którego wspaniały smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa. W naszych produktach piekarniczych znaleźć można wyłącznie naturalne składniki, dokładnie takie, jakie stosowane były sto lat temu. Zarówno w przypadku chleba, jak i bułek są to:- mąka,
- zakwas lub drożdże,
- sól,
- woda.
Wartości odżywcze naturalnego pieczywa
W polskiej kuchni pieczywo, szczególnie chleb, jadane jest często niemal do każdego posiłku i jest to zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Jest to bowiem ważne źródło węglowodanów, czyli składników pokarmowych dających nam energię i zapewniających prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W naturalnym chlebie na zakwasie można znaleźć również szereg cennych wartości odżywczych takich jak błonnik, witaminy z grupy B, czy minerały (żelazo, cynk, magnez, miedź i mangan).Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie nawet 5-6 porcji produktów zbożowych w ciągu dnia, gdzie jedna porcja to np. 1 kromka chleba. Bardzo ważne jest jednak, by był to chleb wysokiej jakości bez sztucznych dodatków. Najwyżej cenione przez dietetyków jest dzisiaj ciemne pieczywo razowe oraz żytnie. Wypieki pszenne również są zdrowe, o ile przygotowuje się je tak jak w naszej Piekarni - Cukierni w Rybniku, czyli bez konserwantów i polepszaczy.Bogaty wybór różnego rodzaju chleba
W naszych punktach sprzedaży półki uginają się pod różnymi rodzajami zdrowego pieczywa, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do wyboru są przede wszystkim:- chleby foremkowe – jest to m.in. pieczywo żytnie, orkiszowe, razowe (również w wersji z ziarnami, czyli pieczywo pełnoziarniste) oraz typu graham,
- chleb pszenno-żytni – wypiekany na zakwasie z najlepszych mąk jest idealny na co dzień na śniadanie, kolację i jako dodatek do dań obiadowych (np. bigosu lub żurku)
Chrupiące pieczywo śniadaniowe, czyli bułki wysokiej jakości, zdrowe bułeczki i paluchy
Równie szeroki asortyment, jak w przypadku chleba dotyczy bułek, które można kupić w naszych sklepach firmowych. Każdego dnia można liczyć na dostawę świeżych i chrupiących wypieków, które wyśmienicie smakują na śniadanie i doskonale sprawdzają się również jako podstawa pożywnych kanapek do szkoły lub pracy. Polecamy skosztować wszystkich rodzajów tego pieczywa – do wyboru, wśród naszych bułek wysokiej jakości, są między innymi:- bułki zwykłe i kanapkowe z mąki pszennej,
- bułki grahamki – pieczywo graham wytwarzane jest z grubo mielonej mąki pszennej i uznawane za wyjątkowo lekko strawne oraz posiadające dużą ilość wartości odżywczych,
- bułki razowe z ziarnem (używamy mieszanki ziaren słonecznika, siemienia oraz sezamu),
- bułki maślane o delikatnym smaku, idealne na śniadanie z dodatkiem miodu lub dżemu,
- chrupiące paluchy z sezamem lub makiem – doskonałe na szybką przekąskę lub na imprezę.