Pieczywo

Bułki zwykłe, grahamki, z ziarnem

Naturalne pieczywo z wysoko jakościowych mąk. Bułki grahamki oraz razowe z ziarnem (sezam, siemię, słonecznik), produkowane na naturalnym zakwasie z dodatkiem drożdży.

Bułka maślana, bułka kanapkowa

Naturalna drożdżowa bułka maślana, charakteryzuje się wysoką jakością i bardzo delikatną strukturą.
Naturalna Bułka kanapkowa to pieczywo pszenne, produkowane bez polepszaczy (skład: mąka pszenna, drożdże, tłuszcze, sól, cukier).

Paluchy z makiem i sezamem

Naturalne pieczywo pszenne w kompozycji z makiem lub sezamem.

Chleby foremkowe

Chleb firmowy żytni 100% bez dodatku drożdży produkowany z zakwasu (skład: mąka żytnia, sól, woda).
Chleb orkiszowy to pieczywo produkowane tylko z mąki orkiszowej oraz żytniej (zakwas) z dodatkiem soli.
Chleb razowy z dynią i słonecznikiem to pieczywo razowe prowadzone na zakwasie z małym dodatkiem drożdży.
Chleb razowy to pieczywo razowe prowadzone na zakwasie z małym dodatkiem drożdży.
Chleb graham to pieczywo prowadzone na zakwasie z małym dodatkiem drożdży.

Chleb pszenno-żytni

Produkowany na wysokich jakości mąk i zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży, bez dodatku konserwantów oraz polepszaczy.

Zdrowe pieczywo o tradycyjnym smaku z Rybnika

Każdego dnia w Piekarni-Cukierni U Janusza kupisz świeże, naturalne pieczywo, które produkujemy bez polepszaczy z wykorzystaniem najlepszych tradycyjnych receptur ze Śląska. Na naszych półkach znajdziesz pachnące bułeczki oraz chleby pszenne, żytni 100%, razowe, pełnoziarniste, orkiszowe i wiele innych. Jeśli cenisz wysokiej jakości i zdrowe pieczywo na naturalnym zakwasie, odwiedź jeden z naszych punktów w Rybniku, gdzie przy okazji kupisz również pyszne ciasta, torty i inne łakocie.

Najwyższa jakość i naturalne surowce

Wyrabiane przemysłowo chleby i bułki, jakie można spotkać w sklepach wielkopowierzchniowych, rozczarowują smakiem i wyglądem. Wszystko dlatego, że są produkowane z niskiej jakości mąki oraz z dodatkiem wielu sztucznych substancji ułatwiających ich wyrób na masową skalę i poprawiających okres przydatności do spożycia.

W naszej piekarni stawiamy na najwyższą jakość i naturalność surowców, aby dostarczać Klientom prawdziwe i zdrowe pieczywo, którego wspaniały smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa. W naszych produktach piekarniczych znaleźć można wyłącznie naturalne składniki, dokładnie takie, jakie stosowane były sto lat temu. Zarówno w przypadku chleba, jak i bułek są to: mąka, zakwas lub drożdże, sól i woda. Do poszczególnych rodzajów wypieków stosujemy różne gatunki mąk np. mąkę żytnią, pszenną lub orkiszową, a niektóre z nich wzbogacamy o zdrowe ziarna takie jak słonecznik, pestki dyni, ziarna sezamu, czy siemię lniane. Wszystkie surowce pozyskujemy od sprawdzonych dostawców, którzy gwarantują nam ich najwyższą jakość.

Nasza bogata oferta pieczywa obejmuje wiele rodzajów chlebów i bułek, które wypiekamy z wykorzystaniem zarówno tradycyjnych receptur, jak i zupełnie nowych, opracowanych przez naszych mistrzów piekarnictwa. Poszczególne produkty wyróżniają się więc swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem, dlatego warto skosztować każdego z nich.

Naturalne pieczywo, które warto jeść dla zdrowia

W polskiej kuchni pieczywo, szczególnie chleb, jadane jest często niemal do każdego posiłku i jest to zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Jest to bowiem ważne źródło węglowodanów, czyli składników pokarmowych dających nam energię i zapewniających prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W naturalnym chlebie na zakwasie można znaleźć również szereg cennych wartości odżywczych takich jak błonnik, witaminy z grupy B, czy minerały (żelazo, cynk, magnez, miedź i mangan).

Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie nawet 5-6 porcji produktów zbożowych w ciągu dnia, gdzie jedna porcja to np. 1 kromka chleba. Bardzo ważne jest jednak, by był to chleb wysokiej jakości bez sztucznych dodatków. Najwyżej cenione przez dietetyków jest dzisiaj ciemne pieczywo razowe oraz żytnie. Wypieki pszenne również są zdrowe, o ile przygotowuje się je tak jak w naszej Piekarni-Cukierni, czyli bez konserwantów i polepszaczy.

Bogaty wybór różnego rodzaju chleba

W naszych punktach sprzedaży półki uginają się pod różnymi rodzajami chleba, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do wyboru są przede wszystkim:

  • chleby foremkowe – jest to m.in. pieczywo żytnie, orkiszowe, razowe (również w wersji z ziarnami, czyli pieczywo pełnoziarniste) oraz typu graham,
  • chleb pszenno-żytni – wypiekany na zakwasie z najlepszych mąk jest idealny na co dzień na śniadanie, kolację i jako dodatek do dań obiadowych (np. bigosu lub żurku)

Nasze chleby produkujemy wyłącznie na naturalnym zakwasie bądź z niewielkim dodatkiem równie naturalnych drożdży. Do każdego produktu stosujemy też najwyższej jakości mąki od sprawdzonego dostawcy.

Chrupiące pieczywo śniadaniowe, czyli bułki, bułeczki i paluchy

Równie szeroki asortyment, jak w przypadku chleba dotyczy bułek, które można kupić w naszych sklepach firmowych. Każdego dnia można liczyć na dostawę świeżych i chrupiących wypieków, które wyśmienicie smakują na śniadanie i doskonale sprawdzają się również jako podstawa pożywnych kanapek do szkoły lub pracy. Polecamy skosztować wszystkich rodzajów tego pieczywa – do wyboru są między innymi:

  • bułki zwykłe i kanapkowe z mąki pszennej,
  • bułki grahamki – pieczywo graham wytwarzane jest z grubo mielonej mąki pszennej i uznawane za wyjątkowo lekko strawne oraz posiadające dużą ilość wartości odżywczych,
  • bułki razowe z ziarnem (używamy mieszanki ziaren słonecznika, siemienia oraz sezamu),
  • bułki maślane o delikatnym smaku, idealne na śniadanie z dodatkiem miodu lub dżemu,
  • chrupiące paluchy z sezamem lub makiem – doskonałe na szybką przekąskę lub na imprezę.

Aromat świeżego pieczywa to jeden z najważniejszych zapachów kojarzących się z domem rodzinnym. W Piekarni-Cukierni U Janusza dbamy o to, by codziennie towarzyszył on naszym Klientom podczas wspólnych posiłków z bliskimi, dlatego każdego ranka dostarczamy do naszych sklepów firmowych świeżutki chleb i chrupiące, złociste bułeczki. Zapraszamy po nie do naszych punktów wszystkie osoby, które cenią zdrowy tryb życia i tradycyjny smak polskiego pieczywa. Nasze naturalne produkty bez konserwantów i polepszaczy zachwycą najbardziej wymagających smakoszy w każdym wieku.