Pierniczki świąteczne.
Okres na pierniczki świąteczne nasza cukiernia uważa za otwarty!
Już od początku listopada
cukiernia u Janusza zaczęła wypiekać świąteczne pierniczki korzenne, które w sprzedaży
pojawią się już 4 grudnia!
Dlaczego wypiekamy je już w listopadzie?!
Pewnie zastanawia Cię, dlaczego już w listopadzie zaczynamy piec pierniczki korzenne,
skoro dopiero od grudnia będą w sprzedaży… a to właśnie dlatego, aby piernik był
bardziej aromatyczny, puszysty i mięciutki, ponieważ piernik im
dłużej leżakuje tym bardziej cieszy podniebienie bogactwem wyrazistych przypraw korzennych. Całość udekorowana jest słodką pomadą lukrową co w połączeniu z ciastem piernikowym daje rewelacyjny smak.
Domowa receptura !
Możemy pochwalić się, że nasze pierniczki robimy z domowej receptury, wszystko krok po kroku, ręcznie wycinane, ręcznie dekorowane – wszystko robimy sami!
Pierniczki przyjmują różne kształty.
Wypiekane przez naszych pasjonatów pierniczki przyjmują różne kształty: serduszko, które
są symbolem miłości, aniołek -> symbol dobra i opieki, gwiazdka -> symbol szczęścia ,
dzwoneczki -> znak dobrej nowiny i radości, choinka -> symbol życia.
Pochodzenie piernika
Jedni twierdzą, że piernik pochodzi z Holandii. Inni, że stały się popularne gdy ormiański mnich
przekazał swoją recepturę Francuzom.
Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosiła
się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Zamożniejsi obywatele chętnie używali
go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków.
Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem zalecanym w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia.
Swego czasu w naszym kraju popularne było powiedzenie: „Kto nie pija gorzałki i od niej umyka,
ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”. Wskazuje ono jakie było niegdyś zastosowanie dla
pierników: używano ich jako zakąskę do wódki. Damy z kolei spożywały je na podwieczorek.
Zapraszamy na naszego fanpage na facebook’u
ODZWIEDŹ NAS:
RYBNIK, ul. Chabrowa (obok bloku 30)
Godziny otwarcia:
PN – PT: 6.00 – 15.00
SO: 6.00 – 13.00
RYBNIK, ul. Orzepowicka (naprzeciw Lidla – obok bloku 20)
Godziny otwarcia:
PN – PT: 6.00 – 14.00
SO: 6.00 – 13.00
RYBNIK, ul. Reymonta / Smolna
Godziny otwarcia:
PN – PT: 6.00 – 15.00
SO: 6.00 – 13.00
Dziękujemy za zaufanie
– Cukiernia u Janusza – uśmiechnij się.