Praca

DROGI PRACOWNIKU

Jeśli Jesteś kompetentny, solidny i poszukujesz stałej pracy w rzetelnej firmie, zapraszamy do składania Curriculum vitae oraz list motywacyjny na adres praca@cukierniaujanusza.pl.

Zatrudnimy fachowców w zawodzie:

  • Cukiernik
  • Piekarz
  • Sprzedawca
  • Kierowca (kategoria B)

DROGI UCZNIU

Zapraszamy do odbywania praktyk zawodowych o profilu cukiernik.Praktyka zawodowa odbywa się od poniedziałku do piątku (dni wyznaczone przez szkołę) w godzinach lekcyjnych. Sobota – dla chętnych $$$

Praca dla cukiernika – zostań mistrzem cukiernictwa!

Profesjonalne wytwarzanie ciastek, tortów i deserów to prawdopodobnie najprzyjemniejsza praca, jaką można sobie wyobrazić. Zawód cukiernika wykonują najczęściej ludzie, dla których przygotowywanie słodkości i sprawianie nimi przyjemności innym jest pasją i zamiłowaniem. Jeśli i Ty chcesz pracować jako cukiernik, dowiedz się, jak nim zostać i gdzie najlepiej zdobyć doświadczenie zawodowe. 

Czym zajmuje się cukiernik i jakie powinien mieć umiejętności?

Praca w cukiernictwie wymaga odpowiednich predyspozycji oraz przygotowania zawodowego. Cukiernik powinien bowiem być przede wszystkim specjalistą, który wie jak przyrządzić wszelkiego rodzaju wypieki oraz desery na zimno. W pracy przydaje się znajomość przepisów, ale także umiejętność tworzenia nowych receptur. Dobry fachowiec wie jak wybrać składniki i w jaki sposób je łączyć, zna się na różnych surowcach i sposobach ich wykorzystania, wie także, jak wyrabiać poszczególne rodzaje ciast.

Oprócz profesjonalnej wiedzy na temat przyrządzania słodkości niezbędne są umiejętności manualne i dekoratorskie. Aby osiągnąć sukces w zawodzie, cukiernik powinien być także trochę artystą, który będzie umiał finezyjnie udekorować torty, ciasta i desery. Dobrze przygotowane łakocie najpierw kuszą swoim wyglądem, a dopiero potem zachwycają smakiem. W codziennej pracy w cukierni przydają się również umiejętności obsługi nowoczesnych maszyn i urządzeń np. do wyrabiania ciasta, czy ich wypiekania. Warto też pamiętać, że w tej branży nie wystarczy raz zdobyta wiedza – aby zaspokoić wymagania klientów, trzeba nieustannie się uczyć, poznawać nowe receptury i modne sposoby dekorowania słodyczy.

Jak zostać profesjonalnym cukiernikiem?

Do wykonywania pracy w cukiernictwie niezbędne są odpowiednie kwalifikacje. Można je zdobyć w szkole zawodowej, technikum, szkole policealnej lub podczas specjalnych kursów. W zależności od placówki edukacyjnej kandydat na cukiernika powinien mieć ukończoną ośmioletnią szkołę podstawową, gimnazjum, albo szkołę średnią. W tym ostatnim przypadku chodzi o kursy w szkołach policealnych, które najczęściej trwają rok i można w nich uczestniczyć bez matury. Bez względu na wybór ścieżki edukacyjnej oprócz zdobycia wiedzy teoretycznej niezbędne są praktyki zawodowe. Odbywają się one w zakładach cukierniczych, gdzie kandydaci na cukierników zdobywają praktyczne umiejętności przygotowywania wyrobów pod okiem doświadczonych kolegów po fachu. Naukę powinno zwieńczyć przystąpienie do egzaminu zawodowego i uzyskanie oficjalnego tytułu cukiernika bądź technika technologii żywności w ramach kwalifikacji zawodowej „Produkcja wyrobów cukierniczych”.

Jeśli szukasz dobrze płatnego i perspektywicznego zawodu, cukiernictwo będzie idealnym wyborem. Myśląc poważnie o karierze, warto zdobyć kwalifikacje nie tylko w szkole, ale przede wszystkim w dobrym zakładzie cukierniczym. Praktyki zawodowe pod okiem mistrzów cukiernictwa to najlepszy sposób na nauczenie się samodzielnego wytwarzania słodkości na poziomie profesjonalnym.